За себе си

Да даваш на другия не е само грижа, а благодарност за това, което имаш…

  •  
  •  

Февруари е месец за изчистване. За подготовка да посрещнем новото. Да се поразгледаме, преди да се събудим.

Помислете си от какво имате нужда. От какво сте уморени и какво бихте оставили зад гърба си.

През пролетта животът тръгва стремително бързо. Идва с нови идеи, нови вдъхновения. Подгответе се. Февруари наближава…

Пет идеи, които може да превърнете в намерения и да направите нещо за себе си

  1. Дарете ненужните си вещи. Януари е. Вече знаете какво не обличате и никога няма да облечете през този сезон. Махнете предметите, които не ви трябват. Изперете, изчистете дрехи и обувки и ги подарете. Сега, докато още може някой да ги използва. Без значение на кого и как. В момента, в който ги подредите в торбата – това вече не са ваши вещи. Какво значение има кой ще ги ползва и как? Оставете ги до контейнера, или на специалните места. Да, има такива, потърсете ги.
  2. Поставете си кауза, с която да помогнете на хората и планетата. За какво ви пука? За въздуха, за замърсяването, за горите, за животните, за децата, за възрастните? Поинтересувайте се какво правят другите по тази тема. Към какво сте непримирими? Включете се в някоя инициатива. Дайте от тази енергия малко за тази кауза. Малко време. Потърсете съмишленици. Ей така, заради идеята!
  3. Изберете сума, която да дарявате. Да, пари. Средства. Коя е сумата, която, ако дарявате на месец, няма да усетите липса? 1, 5, 20, 100 лева, повече? Да даваш на другия не е само грижа. Това е благодарност за това, което имаш. Че си жив, че имаш покрив над главата си. И всичко останало. Къде да я дарите, оставете на Вселената да ви покаже. Ще разпознаете сигнала. 
  4. Погрижете се за зравето си. Помислете за тялото си, ума си, душата си. Изберете си нещо, с което да се погрижите за себе си. Чаша вода с лимон, разходка, фитнес, почивка от вредна храна… Ей така, за месец! Не е много. Един февруари, нищо работа!
  5. Отделете си по 20 минути, в които да останете в тишина. Да, това е трудно. Може да не е всеки ден, но си напомняйте. Може да не е медитация, може и да не е съвсем в тишина – но опитайте да не мислите за нищо. Разгледайте се – ръцете си, тялото си, дъха си. Затворете очи… Ако не можете да се изтърпите сами за 20 минути, как ще ви изтърпят другите?!

Тези пет начина за пречистване не заместват житния режим или детокса, или редовната медитация. Но те променят съзнанието ви. В посока да видите себе си и да усетите какво наистина искате. Иначе как Бог да сбъдне всичките ви желания, като не знае какви са те?! 

Изчистете се. Проветрете се. Скоро ще е пролет. 

 

Автор: „За себе си“

Фотография: Таня Андреева